Tuincafé Intratuin Welling

14 jun Welling Catering is nieuwe eigenaar van Tuincafé Intratuin

Welling Catering is een meer dan honderd jaar oud familiebedrijf, momenteel gevestigd in Duiven, onder leiding van Peter Houthuijzen en zijn vrouw Marjolein Houthuijzen-Welling. Peter Houthuijzen heeft het sociaal ondernemerschap hoog in het vaandel staan. Hij heeft Presikhaaf Bedrijven leren kennen tijdens een netwerkbijeenkomst van de Duivense ondernemersvereniging Lindus. Dat klikte meteen.

Het nieuwe ondernemen

Welling heeft ongeveer veertig reguliere werknemers in Duiven en werkt samen Presikhaaf Bedrijven om mensen vanuit de doelgroep in te zetten. Er lopen twee projecten van Welling Catering bij de sociale werkvoorziening zelf: het beheer van de bedrijfskantine driepoortenweg in Arnhem en het Tuincafé van Intratuin Arnhem. In de bedrijfskantine van de locatie driepoortenweg is een pilot lopende om de bedrijfsprocessen door te nemen. Uitgangspunt hierbij is het ontwikkelen van een leerwerk-omgeving met als inzet in- door en uitstroom. Bij het Tuincafé in Arnhem zijn naast leerwerkplekken zes medewerkers gedetacheerd en heeft Welling Catering de bedrijfsmatige processen overgenomen.  Het vaste personeel blijft er werken maar dan onder de vlag van Welling . Wel wordt er gekeken of deze mensen ook buiten Presikhaaf Bedrijven kunnen worden geplaatst. Zij zullen daarvoor intensief begeleid worden.
Peter: ‘Het kan zijn dat iemand na drie maanden uitvalt en dan moet je opnieuw beginnen met iemand anders. Dat zijn dingen die je moet incalculeren. Sommige bedrijven haken af als het niet meteen goed loopt, maar wij pakken door. Welling investeert veel tijd en energie om het voor elkaar te krijgen. En lukt dit, dan krijg ik daar energie van. Het loont, echt. Dit soort ondernemen vraagt wel een andere aanpak dan je gewend bent.’

Intratuin Welling

Peeze koffie

Sinds 1 februari is het Tuincafé van Intratuin Arnhem overgegaan in handen van Welling Catering. Het Tuincafé oogt knus en het is er gezellig druk. Niet alleen de klanten van Intratuin strijken hier neer, ook bewoners uit de buurt komen even een kopje koffie drinken. Het aanbod ziet er overheerlijk uit. De rijkelijk belegde broodjes worden ter plekke bereid. Het enige dat verraadt dat het Tuincafé een nieuwe eigenaar heeft, zijn de zakken Peeze koffie in het schap, met de naam Welling erop. ‘We hebben nu heerlijke soorten kruidenthee en de koffie is echt lekker’, vindt medewerker Boudewijn.
Gea Gerritsen werkt al vijf jaar in het Tuincafé, en met veel plezier. Gea: ‘Sommige gasten komen hier dagelijks. Het is hier heel gemoedelijk en de contacten zijn heel persoonlijk. Dat willen we ook zo houden. Het is een warm nestje.’
Over de nieuwe eigenaar zegt ze: ‘Welling wil de veranderingen heel geleidelijk doorvoeren en de tijd nemen om aan elkaar te wennen.’

Keurmerk

Gea: ‘We hebben het Keurmerk Voedselveiligheid gekregen in 2015 en dat willen we ook zo houden. Dat betekent dat we heel scherp op hygiëne letten. Bureau De Wit, een gerenommeerd onderzoekbureau, is afgelopen jaar twee keer op bezoek geweest bij het Tuincafé. De eerste inspectie leverde een score op van 100% hygiëne op, de tweede inspectie een score van 98%’.
Peter Houthuijzen: ‘Ik ben heel trots op die prestatie. En natuurlijk willen we dat keurmerk proberen te behouden. De mensen hier, maar ook in de kantine van Presikhaaf Bedrijven, werken super gedisciplineerd en hygiënisch.’

Deuren gaan open

Peter: ‘Ik ben er van overtuigd dat over tien jaar het sociaal ondernemerschap in het DNA van de jonge ondernemer zit. Wij waren al ruim voor de Participatiewet hiermee bezig en hebben al heel wat ervaring op gedaan. Hierdoor hebben we een voorbeeldfunctie en willen andere bedrijven weten: “Goh, hoe doen jullie dat?” Ik blijf ondernemer en daar concentreer ik me op; Presikhaaf Bedrijven is goed in het leveren van de juiste mensen. Die combinatie werkt. Deze mensen komen door het cateringwerk weer bij andere bedrijven en geven daardoor bekendheid aan het sociaal ondernemerschap. Accountmanagers van Presikhaaf Bedrijven verwijzen ondernemers weer naar Welling als voorbeeld hoe de Participatiewet in de praktijk werkt. Het opent ook deuren. We zijn met scholen en gemeentes in gesprek geraakt doordat ze weten dat we met Presikhaaf Bedrijven samenwerken’. Zo blijkt Presikhaaf Bedrijven een spin te kunnen zijn in netwerken.